Dandelion Chocolate Kyoto Higashiyama Ichinen-zaka Branch

The project is situated in a narrow street in Ichinenzaka near Koenji. The building is designated as a cultural property by the city of Kyoto, thus much of the neighborhood has retained the antique aesthetics of the past. The renovation design revives the at¬mosphere of the traditional Kyoto architecture while incorporating a casual, open space reminiscent of San Francisco; the original location of Dandelion Chocolate.
Cedar wood is a vital material in Japanese architecture. Traditional houses often rely on building materials such as the kamoi, nageshi, mawaribuchi shoji and ranma to be built from cedar trees. Cedar is the main material for this project considering craft chocolate and cedar require authentic craftsmanship and carefully selected natural ingredients, the similarities were used a source of inspiration for the material decision.
By incorporating a modern adaptation of a classical Japanese architectural design, we hope to extend the lifespan of a one hundred year old building by another one hundred years.

Project name: Dandelion Chocolate Kyoto Higashiyama Ichinen-zaka Branch
Address: 363-6 Masuyachō, Higashiyama-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu
Program: Restaurant
Construction: Kansai Reform Labo
Floor area: 226.18㎡
Completion: 04/2018
Photographer: ad hoc inc. Daisuke Shima

ダンデライオン・チョコレート京都東山一念坂店

この物件は高台寺近くの一念坂と呼ばれる、古くからの京都の風情が残り落ち着いた雰囲気を持った通りに建っている。建物は京都市指定の文化財となっており、建物の外観は歴史を感じさせるものだ。しかし内部は数年前に大規模な増改築がされており、元の姿をうかがい知ることができない状態だった。私はこの建物が以前は持っていたであろう京町屋の雰囲気を取り戻させつつ、このチョコレートブランド発祥の地、サンフランシスコらしさをどこか感じるラフで心地よい開放的な空間を作ることを目指した。
日本建築は寺社仏閣などの特殊なものを除いて主たる素材は杉だ。天井板をはじめ鴨居、柱、長押、廻縁、障子、欄間など日本建築を構成する多くの部材に杉が使われている。
クラフトチョコレートと吉野杉という厳選された自然の無垢な素材を使ったものづくりには親和性があると考え、杉を空間を作っていく素材の中心に据えた。
ほとんどのオリジナルの内部意匠は失われてしまっていたが京町屋だったはずのこの空間を、まるで元々ここにあったかのように、空間に溶け込むようデザインを進めていった。
エントランスからリテールエリアを抜けレジカウンターの前に立つと前庭と中庭に挟まれ開放感と共に新緑や紅葉、花などの季節ごとの変化を楽しむことができる。
広く大きく取った二階客室へ向かう階段からは小屋組みまでが一度に目に入ってくることでつながりを感じるダイナミックな空間となった。
カカオバーでは幅700-900㎜の吉野杉の共材を縦に使い、木材の持つ強さや時間を感じられる巨大なカウンターを空間の中心とした。また既存の構造を弱めないよう構造壁の配置を検討しながらプランをレイアウトし、構造補強を施している。
100年以上前からこの場所にあり続けるこの建物が新たな役目を得ることで、この通りに新たな記憶と歴史を刻んでいくことを楽しみにしている。

プロジェクト名:ダンデライオン・チョコレート京都東山一念坂店
住所:京都府京都市東山区桝屋町363-6
用途:飲食店
施工:関西リフォーム研究所
延床面積:226.18㎡
竣工:2018年4月
撮影:株式会社adhoc 志摩大輔

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